Mu-Tron III

Jag fick för mig att bygga en pedal, och den klassiska Mu-Tron III är ju rätt kul både till gitarr/bas/keyboard. Med layout för labkort och ett något modifierat schema är prototypen klar. Strömförsörjningen är en standard 9V adapter (- på centerpol á la Boss mfl) och ett 7660-chip fixar +/- 9V som kretsen kräver. En extra MIX-kontroll för att blanda effekt/ren signal. Ingen true bypass , signalen är alltid buffrad som originalet. Fixar några ljudklipp vid tillfälle.

SAM_1884

 

 
SAM_1885

LM Ericsson goes Marshall, del 6

En krets för relästyrning har byggts och installeras. Den kommer att användas för att parallellkoppla kanalerna, man kan ex ha kompvolym på Normalkanalen och sen få ett högre, vassare sololjud genom att parallellkoppla Bright-kanalen. Kopplas in o ur med footswitch, alt push-pull kontakt på Normal Volym.

SAM_1410 SAM_1428

 

 

 

 

Post-Phase Inverter Master Volume , eller PPIMV.. en MasterVolym som ligger efter fasvändaren och får med flåset i den.

SAM_1423 SAM_1427

 

 

 

 

Effektloopen är på plats..man kan ställa SEND-nivå och MIX-nivå med ren signal. Dessutom en BYPASS-switch som kopplar förbi hela loopen. Man kan också använda loopen som obalanserad LineOut. Loopen dämpar signalen till ca 3Vpp med full gas i preampen (och SEND på max, så där kan man dämpa ytterligare) och tar upp den efter RETURN till samma nivå som preampen hade före loopen. Testkör också nu med KT66:or.

SAM_1429 SAM_1431
 photo SAM_1432_zps7c00e998.jpg

 

 

 

 

LM Ericsson goes Marshall , del 4

Mekjobbet är  klart, bara potar m.m i fronten som ska på plats. Power supply:et är i princip klart, jag får ut ca 490VDC olastat som B+ , 2 st glödlindningar på 6.3VAC, en biaslindning där jag har en sk ”voltage doubler”-krets där jag plockar ut -100VDC (ska trimmas in till ett intervall som passar KT66 o EL34). Sen har jag ytterligare en lindning där jag får ut 120VDC (utan filtrering), men den ska jag inte använda eftersom det ska bli en Marshall-klon.

SAM_1366Glödkablaget är draget och det mesta i slutsteget är kopplat.

 

 

 

SAM_1367

 

 

 

 

SAM_1364Allt är monterat i bakpanelen, säkringshållare, effektloop (Send/Return jack o Send/Return Level), impedansväljare + 2 högtalarjack samt ett jack för en footswitch som ska användas för att slå av/på RandyRhoads-modden. Det ska in en relästyrning för detta.

LM Ericsson goes Marshall, del 3.

Så kom utgångstrafon o drosseln och det var dags för lite mer mekjobb:

– En ”burkelektrolyt” skulle dit, så ett befintligt hål gjordes större

– Strömtrafon hade en spänningsväljare där man riskerar att komma i kontakt med spänning, den plockades bort, 240V kopplades permanent och de andra tapparna avisolerades.

– Impedansväljaren behövde ett större hål i bakkant.

– Utgångstrafo o drossel (choke) monterades i chassit.

SAM_1361 SAM_1355 SAM_1356 SAM_1357 SAM_1358 SAM_1360

LM Ericsson goes Marshall, del 2

Det underlättar att ha ett schema och en layout att utgå ifrån, med datorns hjälp kan man flytta runt komponenter m.m. och bygga förstärkaren virtuellt. Det skall tilläggas att det här inte är den sista versionen av schema o layout . Effektloopen är omritad och ett antal andra komponentvärden är bytta i slutversionen.

Schematic 20140915

Layout 20140913 with loop and RR mod

LM Ericsson goes Marshall, del 1

En kund har lämnat in en ”brödrost”, en LM Ericsson F659, såna där satt i hörsalar m.m. förr. Jag river ut allt , behåller strömtrafon och slutprodukten ska bli en Marshall JTM45 (utan likriktarrör då) med PPIMV, rördriven effektloop samt en ”One-wire gain mod” (även kallad ”Randy Rhoads mod”).

SAM_1274

SAM_1276

SAM_1279

SAM_1285

SAM_1291

 

 

 

 

 

Den var byggd på gammalt hederligt ”point-to-point” vis, med selen-likriktare m.m. Isoleringen på nätsladden föll i småbitar.

SAM_1294

Strömtrafon är testad och verkar kunna leverera spänningar lämpliga för KT-66:or.. dubbla glödlindningar, biaslindning och en extra
högspänningslindning som ev kan användas till preampen.

 

 

SAM_1298

Bytte alla kablar från trafon och isolerade lite bättre..

 

 

 

SAM_1299
Nya rörsocklar för preampen är monterade.

 

 

 

 
SAM_1300 SAM_1330Nya hål borras för strömbrytare , säkringshållare, jack m.m.

Rörprovare

Nåt av det nördigaste jag gjort…men en bra grej om man vill kolla gamla rör, matcha ihop dem parvis m.m. Många rörprovare kollar inte rörens egenskaper vid de spänningar som de utsätts för i en förstärkare, det gör den här. Preamprör o slutrör kan kontrolleras i olika scenario, värden som sen jämförs med referensrör eller tillverkarens datablad för rörtypen. Kortslutningstest plus möjlighet att skicka på en audiosignal på preamprör och kolla på signalen i oscilloskop.
SAM_1141