Filosofi

”Det var bättre förr”, ett uttryck som kanske används om man är åt det konservativa hållet, eller retro-inspirerad. Tycke och smak varierar , åsikt står mot åsikt i frågor om ”bästa förstärkare för musiktyp XX”, ett känsloladdat ämne, vi diskuterar ju musikerns redskap. Ett redskap som måste gå att lita på, trots att vi ibland utsätter det för omild behandling.

Rörförstärkare, ofta ett ”måste” för gitarristen och ett ”kanske” för basisten har inte försvunnit, trots teknisk utveckling används fortfarande teknik som har sitt ursprung i konstruktioner från 30 o 40-talet. Tillverkningsmetoderna har moderniserats, komponenter har minskat i storlek (på gott och ont), lågbudgetförstärkare kommer från Asien till överkomliga priser, exklusiva ”boutiqe amps” är ett annat segment, och det finns byggsatser för den som vågar sig på detta.

Jag har haft förmånen att få jobba med 40-50 år gamla rörförstärkare som säkert håller ett bra tag till om man ger dem lite underhåll emellanåt. De låter fantastiskt. Vi får se om den ”nya generationen” serietillverkade förstärkare hänger med lika länge. Med lite service kanske 😉 .

En väl fungerande rörförstärkare tar fram det bästa ur musikern.