Peavey Pacer ”70-ish”

Ett transistorkombo som lät konstigt,ungefär som en oktaveffekt. Signalen blev förvrängd strax innan slutttransistorerna, bytte elektrolytkondensatorer då jag trodde att det var rippel pga dålig filtrering. Felet kvarstod och visade sig vara ett effektmotstånd i slutsteget efter mätningskontroll.

Ampeg SVT Classic

Behöver väl ingen större presentation, Ampeg SVT på 300W, detta en Classic-modell (som har MasterVolym). Den ville inte starta och ett av slutrören visade på intern kortslutning i min rörprovare (blixtrade som tusan innan säkringen gick). Jag hade ett antal 6550-rör , nya men omatchade, liggande och hittade ett som matchade med de 5 slutrören som fortfarande fungerade. Tog för säkerhets skull ut slutstegskortet och mätte komponenterna där , som ibland kan paja när rören kortsluter. Inga problem denna gång. Biasindikatorerna visar grönt , vilket tyder på att de ligger inom godkänt intervall.

Fender Bandmaster -65

En direktimporterad -65:a med extra anpassningstrafo. Volymen kom och gick, vibratot fungerade dåligt. Det satt en 12AX7 i fasvändarposition så den byttes till ECC81, alla anodresistorer byttes (de hade driftat i värde upp emot 20%), skärmgallermotstånd byttes. Den hade servats tidigare och då fått nya elektrolyter utom i preampen, så de byttes. En sk ”death-cap” satt kvar så den togs bort. Rengjorde potar, justerade bias + fixade footswitchen så började den låta bra. De gamla RCA-slutrören gav 42W och matchade fortfarande hyfsat så de fick vara kvar.

Hiwatt Lead 100

En 100W-topp från 1986. Ingen Englandsbyggd Hiwatt som de som Dave Reeves konstruerade och byggde med sitt Hylight Electronics (1966-1981), eller de som Biacrown (tidigare Hiwatt-anställda) byggde ett par år efter att Hylight gått i konkurs 1981. Sterling Imports var USA-agent för Hiwatt och köpte in delar från England och byggde ihop egna Hiwatts. Detta är en sån. Hittade lite problem med kablaget mellan power supply och slutsteg, som vid lätt beröring slutade leverera bl a biasspänning till slutrören. Inte bra. Jag lödde in nya kablar och kunde sen konstatera att det var glapp i rörsocklarnas lödningar så jag lödde om dem. Efter detta gick det att biasjustera nya slutrör med begripliga mätvärden.

Peavey Valveking

En Peavey Valveking, 50W combo med 1x 12″. Ett litet problem med de här är att det blir en fördröjning när man skiftar kanal med footswitchen. Samma sak med Boost-läget på Leadkanalen. Ett tips var att ändra värdet på en resistor i kretsen som switchar, och det hjälpte väldigt bra. Kunden ville också ha blå indikatorlampa och då fick jag byta en röd LED mot en vit för att det blå lampglaset skulle visa blått..annars blev det rött i alla fall.

Ett prasslande ljud i Leadkanalen fick jag bort genom att byta V2, som dessutom mätte skumt.

Fender Twin Reverb reissue

En ”modern” Fender Twin Reverb som hade en sprucken högtalare. Jag såg också att två av slutrören inte fick nån glödspänning. Ett av rören var trasigt. Jag bytte ut det röret (ett Groove Tubes, graderat ”4”) mot ett bättre begagnat med samma gradering som jag hade i lager. Högtalaren hade en spricka i pappkonen längs med sargen och jag testade ett rekommenderat knep att laga sprickan med vattenlösligt lim och papper i flera lager. Det verkar hålla, matade högtalaren med 70 Hz / 40W i en timme ungefär för att testa.

Peavey Valverb

En rörpreamp med fjäderreverb och tremolo från mitten av 90-talet. Fick inte nån vidare utsignal från den och det berodde på en trasig pot för ingångsvolymen. Rengjorde potar, kollade rör och elektrolyter samt kompletterade med nya rattar eftersom det saknades flera och de övriga var av varierande modell o storlek.

Peavey Classic 50

Peavey Classic 50 med sisådär 15 år på nacken. Körde en service med effektmätning, rengöring, test av rör, kontroll elektrolyter och hittade inga större fel. Förstärkaren var inställd på 220V så jag ändrade till 240V och justerade bias lite kallare. Dessutom monterade jag på begäran en switch för fläkten som störde en del under inspelning. Switchen har 3 lägen: Off, 1/2-fart och normal fart. Dessutom monterade jag in LED i footswitchen. Fick göra en separat, parallell krets för LED:arna med 2 AA-batterier och byta omkopplarna till 3-poliga.

Marshall DSL 15

Ett litet kombo som tystnade efter en stunds lir. Lysdioderna för kanalval slocknade samtidigt och det gick inte att switcha kanal , reläerna reagerade inte. Efter av/påslag så fungerade allt igen. Läste en del om att det är problem med ett chip som styr logik för reläer m.m och rengjorde, tryckte ner chip:et ordentligt i sockeln. Kollade internt kablage och har sen testkört stärkarn i 7 timmar med last utan problem. Den fick gå tillbaka och har inte hört nåt om problemet än så länge. Det är trist med intermittenta problem som inte går att återskapa, men förhoppningsvis löstes problemet.