Peavey Classic 30 och Classic 50

Ett par Peavey-stärkare. Classic 30:n var det inget större fel på , lite skrap i potarna, allt annat mätte OK. Classic 50:n var inställd på 220V så rören hade gått på lite väl höga spänningar och orkade bara leverera 24W. Ställde om stärkarn till 240V. installerade en trimpot i biaskretsen för att kunna ställa rören lite varmare men det hjälpte inte. Nya slutrör, biasjustering till ca 22mA / rör gav 45W uteffekt i 8 Ohm.

Epiphone Valve Senior

En 20W topp från Epiphone, modellen fanns ett par år runt 2009. En översyn hittade en dålig triod på V1. Kunden tyckte att den lät lite grötigt så jag bytte Treble-potens kondensator till standard ”Fender”-värde så att den fick med lite mera högt mellanregister i sitt svep. V1 byttes också till ett 5751.

Fender Super Reverb -65

En Fender Super Reverb -65 som skjutit säkring. Ena slutröret drog rejält mer ström än det andra och jag bytte båda slutrören mot ett matchat par. Bytte fasvändarrör samtidigt då det hade en del missljud. Hagström-trafo med höga spänningar även i den här SR:en , men man hade satt i ett 5U4GB likriktarrör som inte ger fullt lika höga värden även om det drar mer glödström. Verkar fungera då den hade samma rörbestyckning när jag servade den för 4 år sen.

Marshall JVM 410H

En Marshall JVM 410H som tystnat. Hittade en trasig B+ säkring som var av fel typ, Snabb istället för Trög. Visserligen på 1A, men nånting hade fått säkringen att lösa ut. Eftersom alla rör mådde bra och förstärkaren fungerar utan problem med en ny (Trög) säkring så kanske man kan misstänka nån spänningstransient eller liknande. En kul, flexibel men tung förstärkare.

Fender Super Reverb -64

En Blackface Fender Super Reverb i ”bruksskick”. En B+ säkring hade gått och orsaken var kortslutning i en elektrolytkondensator. Bytte 3 kondensatorer totalt i strömförsörjningen. Ett annat problem är att det här är en av exemplaren som har en trafo från Hagström. Som generalagent så bytte Hagström ut transformatorerna (som var för USA 117V) mot egna modeller för 220V. Senare kom Fender med exportmodeller av trafos där man kan välja 220, 230 o 240 V primärspänning. Så icke på denna, vilket gör att spänningarna blir tokhöga (närmare 500V på slutrören vid 42mA tomgångsström) med 230-240V i väggen. Ställde rören varmt (ca 70% av max effektförlust) för att få ner spänningarna så långt det var möjligt.

Marshall 2204, dubbel PPIMV mod

Kunden ville ha en boost-mod och efter ett tag kom vi fram till att en lösning med 2 st Post-Phase-Inverter-Master Volumes (PPIMV), switchbara med footswitch, var lämplig. Ett relä sköter om switching mellan kontrollerna så att man kan växla mellan komp o solovolym exempelvis. Bytte filterkondingar dessutom när jag ändå höll på.

Fender HotRod Deluxe

En Fender HotRod Deluxe med intermittenta missljud (och ibland helt tyst). Jag kunde inte återskapa problemet, men bytte bla anodmotstånd i preampen, effektmotstånd, ett par elektrolytkondingar, lödde om socklar, jack m.m. De tre preamprören mätte dåligt i rörprovare och de byttes ut. För att göra distkanalen lite roligare så satte jag i V1=5751, V2=ECC832, V3=ECC83. Detta gjorde disten mindre grötig och mer användbar. Minskade också basrespons på första steget i V1.

Hagström 210 , tidigt 60-tal

En liten Hagström-stärkare på 10W, tänkt som basrigg ! Fick fixa en hel del saker:

  • Nytt slutrör ECLL800
  • Bytte preampröret från ECC82 till ECC83 (som det ska vara)
  • Nya filterkondingar på nya komponentkort inne i chassit , de gamla fick sitta kvar som prydnad. Satte dit dräneringsmotstånd också så den laddar  ur kondingarna när man stängt av
  • Glödsäkringen var byglad, så en ny sådan + pilotlampa och så ett par effektmotstånd för att få ner glödspänningen till vettig nivå
  • Justera katodbias o B+ med ny dropresistor o katodresistor. Kompletterade med B+ säkring.