Marshall DSL 100 x 2

Pipeline (musikförening i Sundsvall) hade 2 st Marshall DSL 100 som inte mådde så bra. Trasiga rör i den ena och den andra hade ett pluggat footswitchjack och bla ett skärmgallermotstånd som var dåligt, förmodligen efter ett tidigare haveri. Fixade båda.

Diverse 20230201-20230315

Hektiskt i verkstan, lägger upp några blandade bilder:

Splawn Quickrod 100

Ett par ”boutique”-stärkare, Splawn Quickrod 100 , Marshall-baserade 100W med en hel del intressanta finesser, http://www.splawnguitars.com/amps08.htm

Den ena hade börjat strömrusa och skjutit säkringen. Ett av rören hade gallerläckage, dvs spänningsläcka mellan komponenterna i röret. Detta gjorde att biasspänningen steg och röret strömrusade, sk ”red-plating”. Bytte röret mot ett matchande.

Den andra förstärkaren kunde jag inte återskapa problemet på , det skulle skrapa i effektloopen. Jag tog bort kretskortet med loopen och gjorde rent kontakter och switchar.

Ett par Marshall-stärkare

En JMP modell 1992 (100W) som hade en pot som behövde rengöras, inga fel i övrigt. Sen en JCM800 modell 2210 med ett icke-fungerande reverb. Nån hade bytt reverbtank och klämt kontakterna så jag fick räta ut allt. Dessutom mätte drivröret för reverbet dåligt på en triod och byttes.

Ampeg SVT CL

En Ampeg SVT som skjutit ett slutrör (igen). Lyckades skaka fram ett matchat 6550 som passade med de andra och bytte dessutom rörsockel då den hade ett möjligt spår av överslag. Stärkarn hade också kört med 8-ohmslåda vilket är lite för hög impedans, vilket kan skapa sk ”flyback voltages”. Hittade inga andra orsaker, mätte upp komponenterna på slutstegskortet och den inbyggda biasjustering/indikatorn fungerar.

Visa inlägg

Peavey 5150

Förstärkaren hade dött och det berodde på en lödning som släppt. Det blev överslag i kretskortet från en elektrolytkondensator och kopparbanorna var skadade. Gjorde rent och byglade över skadan. Passade på att ställa om stärkarns primärspänning till 240V och bytte 2 anodmotstånd till fasvändaren som hade svartnat .

Fender Excelsior

En förstärkare i Fenders Pawnshop serie, 2 6V6 ut i en 15 tums högtalare. Den här sprakade till vid hög volym. En dålig lödning i kretskortet för en kabel som gick till V1 (första preampröret) var orsaken. Kontrollerade bias för slutrören och den ena röret ville inte alls vara med trots att båda rören testade OK i rörprovaren. Ytterligare en dålig lödning till pin 4 (skärmgallret) i ena slutrörssockeln (eller snarare ingen lödning alls) var den orsaken. Fixade den och sen verkade allt lira.

Fender Bassman och Bandmaster ”Drip Edge”

Jag fick in ett par Fender-toppar för genomgång, en Fender Bassman och en Bandmaster, båda i sk ”Drip Edge” utförande av kabinetten (1967-68). Bandmastern var importerad och hade kvar sin ”Death Cap” (en lösning som kan innebära spänning rakt i chassi + gitarr). Den kopplades bort, huvudsäkringen lades i serie med strömbrytaren. Man hade bytt elektrolytkondensatorer men tryckt dit ett par av radialtyp. Bytte till axialtyp som det ska vara. Slutrören var omatchade (med 10 mA skillnad) så de byttes och bias justerades. Sprayade elektronikrengöring i potar m.m. Inga anmärkningar på Bassman-toppen, mycket var utbytt där.