Monteringstekniker som används i förstärkare

Lite info om olika tekniker för att montera komponenter i en förstärkare:

Point-to-point :

Här monteras komponenterna direkt till varandra, ibland utnyttjas sk. lödstöd (terminal strips). Resultatet kan bli ganska oöverskådligt och grötigt, speciellt om det är ”true PTP” utan lödstöd. Byte av enstaka komponenter går relativt fort när man väl hittat dem. Den här metoden är vanlig i gamla radioapparater och förstärkare , ca 1930-1960..
SAM_1285SAM_1279

 

 

 

 

Turret eller öljettkort:

Här används kort med ipressade ”turrets” eller öljetter för att montera komponenter. Metoden används i de klassiska förstärkarna från 50-80-talet och i nyare ”boutique”-modeller och ofta i byggsatser. God mekanisk kontakt, överskådligt blir det (om en vettig layout används) och enstaka komponenter går lätt att byta. Här blir det dock mycket kabel , som kan förorsaka oscillationer om de inte dras på rätt sätt.
cropped-SAM_0920.jpgP0004816

 

 

 

 

Kretskort (PCB):

Kretskort där kablar ersätts med kopparbanor på korten, dök upp i förstärkare under 60-talet ca. Det blir kompaktare än turretboards, på gott och ont. En dålig layout kan leda till oscillationer och andra problem. Ska man byta enstaka komponenter får man ofta plocka isär hela förstärkaren, speciellt om jack o potar är monterade direkt i kretskortet. Kopparbanor o pads kan också skadas vid komponentbyte om man inte är försiktig. Komponenterna är hålmonterade och är alltså genomgående och löds på baksidan. Kretskorten har ibland banor i flera lager.

cropped-SAM_0787.jpgSAM_1057

 

 

 

 

Ytmontering:

Den modernaste metoden bygger på att komponenterna läggs på plats och löds fast genom att kortet ”bakas” i ugn (andra metoder finns också). Komponenterna hålls ibland på plats med lim. Komponenterna är väldigt små och byte av enstaka komponenter är petigt, det är stor risk för att kortet skadas och ofta byts hela kortet. I förstärkare så används ytmonterade komponenter ibland ihop med hålmonterade komponenter. Dålig mekanisk kontakt gör att det blir problem om lödningarna släpper.

inverter_fuse

 

 

 

En slutsats man kan dra av det här är att de billigaste monteringsmetoderna ibland leder till den högsta servicekostnaden då det är mer arbete och att man ibland måste byta hela kort.