Vadå impedans ?

Ständiga frågor om detta begrepp postas i diverse forum. Impedans är ett slags elektriskt motstånd som består av resistans och reaktans. För oss musikanter så drabbas vi av impedans när vi ska koppla högtalarlådor till en förstärkare, så då uppstår alltid frågor typ ”Det står 4 ohm på lådan, men 8 ohm på förstärkarn, funkar det i alla fall ???”

Svaret på frågan är ”nja”, men vi förenklar det hela:

Transistorförstärkare i slutsteget: Här kopplar vi in högtalare med samma impedans som förstärkaren , eller högre impedans. Står det 8 ohm på förstärkaren så kopplar vi inte in en 4 ohms-låda, då riskerar vi att skada förstärkaren. 16 ohm funkar här, men uteffekten blir lite lägre.

Rörförstärkare i slutsteget: Här försöker vi alltid att matcha högtalare med förstärkare, men om vi måste avvika, välj en högtalare med lägre impedans. Står det 8 ohm på förstärkaren så kopplar vi inte in en 16 ohms-låda. Rent generellt så brukar rörförstärkare vara toleranta och acceptera ett snäpp fel impedans både uppåt och neråt, men rören jobbar då inte optimalt. Rörens önskade primärimpedans översätts ju av utgångstrafon för att passa högtalaren.

 

Lämna ett svar